donderdag 13 maart 2008

Adviesraad V, bibliotheek

Bibliotheek in Stompwijk.

Wereldwijd loopt het gebruik van bibliotheken terug. Er wordt immers anders gelezen. Ik zeg niet dat er minder wordt gelezen, er wordt anders gelezen. Minder papier, meer elektronisch en vluchtiger. Met name onder jongeren is dat het geval.

Gezien de belangrijke plaats die de bibliotheek in de Kulturhusplannen inneemt, letterlijk bedoel ik, immers er wordt nogal wat ruimte vrij gemaakt in de bouwplannen, verwacht ik ook toch op zijn minst een poging om invulling te geven aan die bibliotheek. Wordt het alleen maar een opslagplaats voor papier? Met een fijne, vlotte online publiekscatalogus, dat wel! Of moet er bij de bouw en inrichting ook rekening gehouden gaan worden met geavanceerde mogelijkheden voor de beschikbaarstelling van elektronisch materiaal en communicatiemidddelen.

Anders gezegd, moeten er niet meer computers komen waarop gelezen kan worden, gewerkt kan worden aan werkstukken en waar gecommuniceerd kan worden met werkgroepsgenoten? Waar ook in groepen gegamed kan worden? En waar computercursussen gegeven kunnen worden? Waar ook teksten -tegen betaling natuurlijk- afgedrukt kunnen worden? Waar eenvoudig bindwerk van werkstukken kan worden verricht? In grotere openbare bibliotheken wordt dat al gedaan, of bestaan al duidelijke plannen om dat te gaan doen.

Ik zou zeggen, bij de bouw van het Kulturhus, niet alleen kijken naar de aantallen vierkante meters voor de bibliotheek, maar ook naar de inrichting en het gebruik van dat gebouw. En betrek daar de Stompwijkers bij, jong en oud. Al is het alleen maar om het aantal gebruikers van de bibliotheek weer te laten stijgen. Al is het alleen maar om het aantal ideeen over het gebruik van de bibliotheek te laten groeien.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is deze blogpost soms van een lid van de Adviesraad? Hieronder een reactie van een bibliotheekmedewerker, mede namens de directeur. Leuk dat je aandacht aan de bieb besteedt, meedenken is altijd fijn!

Zoals je misschien wel weet, is de bibliotheek vertegenwoordigd in een werkgroep die nadenkt over de invulling van het Kulturhus. Uiteraard is het onze bedoeling dat er een mooie bibliotheekvoorziening voor alle Stompwijkers komt, met alle moderne voorzieningen die van toepassing zijn, zoals pc's met toegang tot het wereldwijde web alsmede digitale databanken zoals de Krantenbank en Consumentenbond. Die laatste zijn overigens nu al te gebruiken en het internet en de catalogus zijn in december flink vooruit gegaan in gebruiksgemak en snelheid!

Zie hiervoor ook onze website.

dk zei

Ik ben geen lid van de Adviesraad. Anders had ik natuurlijk geweten van de adviesfunctie van de bibliotheek in de werkgroep.

Ik werk wel in een bibliotheek als systems librarian.

Anoniem zei

Dat verklaart de inhoudelijke kenns!

Mocht er meer nieuws vanuit die werkgroep te melden zijn, dan zal ik op dit blog wel even een berichtje achterlaten!

Anoniem zei

Dat verklaart de inhoudelijke kennis!

Ik zal hier wel een berichtje achterlaten indien er nieuws komt uit de werkgroep?