maandag 17 december 2007

Adviesraad III, Kulturhus

Er is nog een trefwoord: Kulturhus. Te oordelen aan het aantal keren dat het woord gebruikt wordt in de visie, maar liefst 53 keer, moet dit begrip uitermate belangrijk zijn (geweest) voor de plannenmakers. Als je eens kijkt naar andere kernbegrippen, zoals 'woningbouw' (29x), 'kassengebied'(18x), het al eerder behandelde 'ruimte-voor-ruimte'(3x), dan moet je toch aannemen dat Kulturhus, de zaak is waar het om draait. De vraag is natuurlijk of je afgaande op aantallen een gewicht mag toekennen aan de hier genoemde woorden. Dat is gevaarlijk. Laten we daarom eens kijken hoe het met dat Kulturhus in de visie zit en dat doe ik in de vorm van een opsomming van woorden die als uitleg op te vatten zijn.

Maar eerst, wat is een 'Kulturhus' eigenlijk? Even googelen -want ik heb geen zin de uitleg uit de visie samen te stellen en over te typen- en voila daar duikt een uitleg op die volgens mij wel klopt, maar ik blijf een leek natuurlijk:
Een Kulturhus is een combinatie van verschillende voorzieningen onder 1 of meerdere daken, waarin samenwerking de sleutel is. Het kan gaan om VVV, bank, postvoorziening, bibliotheek, peuterspeelzaal, kinderopvang, schoolruimte, spreekkamers voor artsen, fysiotherapeut e.a., vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken. De bibliotheek is hierbij in veel gevallen de vertegenwoordiger van de brede dienstverlening op het terrein van informatie, educatie en cultuur.
Ik vond de uitleg op dit internetadres, en daar nog meer lezen, is aan te raden.

Een niet uitputtende lijst met bladzijdeverwijzing en puntsgewijze toelichting:
p. 15 KH is een ontmoetingspunt
p. 17 wat is een KH? met de beoogde lokatie
p. 37 parkeergelegenheid KH en kerk
p. 52 - 53 woningbouw en KH
p. 55 KH is een ontmoetingspunt
p. 55 - 56 een hele paragraaf KH! met nog een derde locatie, valt af in p. 58
p. 57 KH en een vierde locatie? bij de haven (wordt verder niet meer over gesproken in de visie)
p. 58 het KH programma
p. 58 de locatie van het KH, uitgebreid, het huidige schoolterrein maakt de meeste kans
p. 63 KH en realiseerbaarheid (betaalbaarheid)
p. 67 KH heeft hoge prioriteit

De laatste twee punten, daar draait het natuurlijk om!

Op de site die ik hierboven noemde, wordt gesproken over de (financiele) mogelijkheden die een paar provincies (Gelderland en Overijssel) hebben gecreeerd om Kulturhus projekten te ondersteunen. Hoe zit dat in Zuid-Holland?

Geen opmerkingen: