zondag 20 juli 2008

Waterbodem van de Stompwijkse Vaart


Op 11 april jongstleden werd alhier verhaald over het grootschalige baggerproject van Hoogheemraadschap Rijnland . Ik was toen nieuwsgierig naar de stand van zaken hieromtrent in Stompwijk. Ik deed, een beetje brutaal misschien, de suggestie om de eventueel opgehaalde bagger maar gewoon uit te rijden. Dat was misschien toch ietsjes te voorbarig.

Niet alleen de waterhuishouding is belangrijk, het water moet immers vlot afgevoerd worden, ook de kwaliteit van de waterbodem, zeg maar de bagger onderin de slot, is van wezenlijk belang. En laat nou toch de kwaliteit van de waterbodem van de Stompwijkse vaart gemeten zijn! Op maar liefst zo'n 8 a 10 punten hebben de deskundigen van Rijnland in de waterbodem zitten wroeten om de kwaliteit eens vast te stellen.

In het kaartje hierboven is dat duidelijk te zien. Bijna alle plekken in de Stompwijkse vaart zijn ingedeeld in klasse twee. Ik kan niet zomaar zeggen of dat nu goed of slecht is. Een troostrijke gedachte is dat het kwaliteitsniveau ergens in de midenmoot zit. Niet goed, niet slecht dus. Maar hoe goed is 'nietgoed/nietslecht' eigenlijk? De geinteresseerde kan terecht bij een precies rapportje per meetpunt en dat ziet er soms alarmerend uit! Er zit verdorie zoveel olie in die waterbodem op de plek waar ik een rood pijltje heb gezet, dat van een brandstof crisis geen sprake kan zijn, maar liefst bijna 264 mg per kilo bagger bestaat uit olie!

Tis toch de moeite waard om zo nu en dan eens te kijken op die Rijnland Website: http://www.rijnland.net

Geen opmerkingen: