dinsdag 26 februari 2008

Censuur in stompwijk

Even een berichtje uit de krant, dat is, een krant uit 1918, 6 juni 1918 wel te verstaan en dan nog wel de krant Het Volk, zeg maar de krant van de SDAP, de voorloper van de PvdA.
Door de afd. Leidschendam onzer partij waren in opdracht van de Gewestelijke Federatie zalen gehuurd voor de verkiezingsaktie in de buurtschap Stompwijk, te Zoetermeer en te Pijnacker. In Stompwijk zal de zaalverhuurder er trots op zijn dat Spronkers, bekend en populair door de aktie voor de levensmiddelenvoorziening, zou spreken. Vele ingezetenen zagen deze vergadering met belangstelling tegemoet, doch nauwelijks was het bekend gemaakt dat de vergadering zou plaats hebben of er werd bericht gezonden dat de vergadering op den bepaalde datum niet kon plaats hebben. Hierop wendde ons afdeelingsbestuur zich tot den zaaleigenaar en daar werd medegedeeld dat ook op de andere data's de vergadering niet kon plaats hebben; toen een poging werd gedaan om een andere zaal te krijgen, werd medegedeeld dat door de geestelijkheid verboden was aan de S.D.A.P. de zaal te verhuren.

Eenige dagen daarop kwam ook bericht uit Zoetermeer en Pijnacker dat de zaal voor de S.D.A.P niet meer disponibel was.

Op deze wijze trachten de R.K het doordringen van onze beginselen te verhinderen. Waarlijk niet alleen in het donkere Zuiden zijn de R.K de beschermers van het kapitaal, ook in het verlichte deel van zuid-Holland zijn en blijven het dompers.

Levensmiddelenvoorziening=voedselbank
dompers=kaarsendovers, maar ook doofhoedjes, uitdovers, obscuranten, tegenvallers

Zo zien we maar, niet alleen de Dorpsketting publiceert over het lokale nieuws. Dat gebeurde vroeger ook al, zij het natuurlijk zeer mondjesmaat!

Geen opmerkingen: